Ελληνικά Ελληνικά
Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Αναζήτηση

Συμβουλές για το ρολόγι σας

Χρήσιμες συμβουλές για το ωρολόγι σας

 

6 πράγματα, που πρέπει να αποφύγετε, σχετικά με το ωρολόγι σας

Ένα ρολόι μπορεί να είναι μια σημαντική αγορά. Γι 'αυτό αξίζει να προστατεύσετε την επένδυση αυτή. Εδώ θα δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε στο ρολόι σας:

  1. Φτιάξ’ το μόνος σου. Η επισκευή από εσάς τους ίδιους μπορεί να  είναι δελεαστική, αλλά μπορεί να βλάψει εύκολα το ρολόι σας, μερικές φορές σε σημείο που η επισκευή να είναι αδύνατη.
  2. Μην εκθέτετε το ρολόι σας σε νερό, εκτός εάν η στεγανότητα του στο νερό είναι με σαφήνεια δηλωμένη από τον κατασκευαστή. Ακόμη και ένα αδιάβροχο ρολόι θα πρέπει να ελέγχεται κάθε δύο χρόνια ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι φλάντζες στεγανοποίησης είναι άθικτες. Επίσης, φροντίστε να στεγνώσει ένα ρολόι μετά από έκθεση σε νερό για να αποφύγετε πιθανό σχηματισμό σκουριάς. Στην περίπτωση που το ωρολόγι χρησιμοποιείται σε θαλασσινό νερό πρέπει να ξεπλυθεί καλά σε γλυκό νερό μετά την χρήση.
  3. Μην αφήνετε ένα ηλεκτρονικό (quartz) ρολόι με μια νεκρή μπαταρία στο εσωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την επόμενη αλλαγή μπαταρίας. Μπορεί τα οξέα που σχηματίζονται μέσα στην νεκρή μπαταρία να διαρρεύσουν και να διαβρώσουν το ρολόι, προκαλώντας μέχρι και την πλήρη καταστροφή του μηχανισμού.
  4. Μην κάνετε σπορ με ένα μηχανικό ρολόι. Ακόμα κι αν τα περισσότερα μηχανικά ρολόγια έχουν εξελιγμένη αντικραδασμική  (anti-shock) προστασία, γιατί να ρισκάρετε;
  5. Μην φοράτε ένα ρολόι με δερμάτινο λουράκι σε νερό.
  6.   Μην εκθέτετε  το ρολόι σας σε ακραίες θερμοκρασίες ή μαγνητικά πεδία.

 

Συμβουλές για να κρατήσετε το ελβετικό ρολόι σας «υγιές»

Αν έχετε ένα νέο ελβετικό ρολόι, συγχαρητήρια! Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να το κρατήσετε σε άριστη κατάσταση για τα επόμενα χρόνια:

  1. Καθαρίζετε τακτικά το ρολόι σας. Χρησιμοποιήστε μια παλιά, μαλακή οδοντόβουρτσα ή μια οδοντογλυφίδα και ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί για να τρίψτε απαλά την σκόνη από τις εγκοπές. Εναλλακτικά, μπορείτε να το πάτε σε ένα κοσμηματοπωλείο όπου έχουν ειδικές συσκευές καθαρισμού  με υπερήχους.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, μαλακό πανί για να σκουπίσετε κάτω από το λουράκι, αν είναι δερμάτινο. Εάν είναι ωρολόγι με μπρασελέ, χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, νερό και σαπούνι για να το καθαρίσετε απαλά.
  3. Ποτέ μη φοράτε ένα ρολόι με δερμάτινο λουράκι σε νερό.
  4. Αντικαταστήστε το σπασμένο ή άσχημα γδαρμένο κρύσταλλο (τζαμάκι) πριν η σκόνη και η υγρασία εισέλθει στο ωρολόγι και βλάψει τον μηχανισμό ή το καντράν.
  5. Πριν φορέσετε το ωρολόγι σας, ελέγξετε το μπρασελέ ή το λουράκι για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει καλά στην κάσα του ωρολογιού και στον τοκά. Οι περισσότερες βλάβες από πτώσεις οφείλονται σ’ αυτόν το λόγο.
  6. Εάν έχετε ένα μηχανικό ρολόι , ακολουθείστε το προγραμματισμένο τακτικό πρόγραμμα συντήρησης (συνήθως 3 έως 5 ετών) για να διατηρήσει επαρκή λίπανση των κινούμενων μερών, καθώς και τη στεγανότητα στο νερό.
  7. Αν το ρολόι σας δεν είναι ανθεκτικό στο νερό , να είστε προσεκτικοί ώστε να μην το εκθέσετε απευθείας στο νερό.
  8. Επιλέξτε αξιόπιστο και έμπειρο τεχνικό ακόμα και για την αλλαγή μπαταρίας. Η χρήση λανθασμένων μεθόδων επισκευής, ακατάλληλων ανταλλακτικών, εργαλείων και υλικών, μπορεί να προκαλέσει σημαντική και καμιά φορά ανεπανόρθωτη βλάβη στο ωρολόγι σας. Επίσης κάθε επισκευή πρέπει να είναι εγγυημένη για εύλογο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει «Αδιάβροχο» ωρολόγι.

Η στεγανότητα (αντοχή στο νερό) αναφέρεται στην ικανότητα ενός ρολογιού να εμποδίζει την είσοδο του νερού μέσα στην κάσα του, όπως ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης . Το ISO 2281 πρότυπο στεγανότητας  απαγορεύει να χρησιμοποιηθεί ο όρος αδιάβροχο στην τυποποίηση του σήματος.

Από την εμπειρία μας, τα κριτήρια ταξινομήσεων κατά ISOείναι υπερβολικά χαλαρά και πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο η κατάταξη να είναι περισσότερο αυστηρή, παρά θλιβερή για τον καταναλωτή. Έτσι, έχουμε ανανεώσει τα κριτήρια ως εξής:

  1. Αντοχή στο νερό 50 μέτρα ή 5 atm(165 πόδια) : Είναι για να φοριέται παίζοντας αθλήματα. Δεν πρέπει να φορεθεί μέσα ή γύρω από το νερό ή ακόμα και στα πλυσίματα του νοικοκυριού. Φορώντας το ρολόι σε βροχή είναι μια χαρά.
  2. Αντοχή στο νερό 100 μέτρα ή 10 atm (330 πόδια) : Είναι για να φοριέται στα πλυσίματα των νοικοκυριών, παίζοντας αθλήματα ή όταν κάνουμε ντους, και σε ρηχά νερά. Μπορεί να είναι κατάλληλο για κολύμπι, σέρφινγκ, κολύμβηση με αναπνευστήρα, ή στην πισίνα καταδύσεων, ανάλογα με τη μάρκα. Ορισμένες μάρκες, ειδικά εκείνες που ειδικεύονται σε καταδυτικά ωρολόγια - όπως Rolex, Omega, Luminox, Tissot κ.τ.λ. - έχουν καλύτερη φήμη για την αντοχή τους στο νερό και είναι άριστα για τέτοιες δραστηριότητες. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρέπει ένα ρολόι με αυτή την αξιολόγηση να φορεθεί, για  καταδύσεις.
  3. Αντοχή στο νερό 300 μέτρα ή 30 atm(990 πόδια) : Είναι για να φοριέται στα πλυσίματα των νοικοκυριών και παίζοντας σπορ, κολύμπι, σέρφινγκ, ψαροντούφεκο, στην πισίνα καταδύσεων και καταδύσεις σε βάθη που δεν απαιτούν αέριο ήλιο.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν αυτά τα ρολόγια να δοκιμάζονται υπό πίεση και οι φλάντζες στεγανοποίησης να αντικαθιστούνται από ένα έμπειρο τεχνικό και να ακολουθούν πρόγραμμα συντήρησης κάθε δύο με τρία χρόνια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται τόσο συχνά εκτός αν φοράτε πολύ συχνά το ρολόι σας στο νερό.

Η ορθότητα της ένδειξης στεγανοποίησης έχει άμεση σχέση με την αξιοπιστία, την τεχνογνωσία και την σοβαρότητα του κατασκευαστή του ωρολογιού. Για παράδειγμα ωρολόγια που διανέμονται από αναξιόπιστα δίκτυα ή δεν συνοδεύονται με εγγύηση, πολύ πιθανόν να φέρουν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά όχι μόνο με την στεγανότητα τους, αλλά ακόμα και με την προέλευση, τον κατασκευαστή και την ποιότητα τους.

Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε ελβετικό ρολόι σας

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να καθαρίσετε ελβετικό ρολόι σας, δοκιμάστε αυτές τις εύκολες οδηγίες :

  • πάρτε μια παλιά, μαλακή οδοντόβουρτσα ή αγοράσετε μια καινούργια με μαλακές τρίχες.
  • αν έχετε λουράκι από δέρμα ή κάποιο άλλο λουράκι που θα μπορούσε να καταστραφεί από το νερό, αφαιρέστε το πρώτα από την κάσα.
  • προσέξτε αν το ρολόι σας είναι ανθεκτικό στο νερό ή είναι στεγανό για ελαφρά χρήση στα πλυσίματα του νοικοκυριού (ελάχιστη βαθμολογία είναι 3 atm/30 meters/100 πόδια). Αν δεν είναι ή δεν είστε σίγουροι, να είστε προσεκτικοί για να μην το εκθέσετε απευθείας στο νερό.
  • στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε λίγο κρύο νερό και τρίψτε απαλά την σκόνη και τις επικαθήσεις από τις εγκοπές. Δεν χρειάζεται απορρυπαντικό, ξύδι, ή οποιεσδήποτε άλλες ουσίες. Όταν τελειώσετε, χρησιμοποιήστε ένα στεγνό ή ελαφρώς υγρό μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά.

ΠΗΓΗ SWISS WATCH WIRE