Ελληνικά Ελληνικά
Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Αναζήτηση

Πριν αγοράσετε διαμάντια

Πριν αγοράσετε διαμάντια...

Οι λίθοι (Gems) διακρίνονται σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους. Στους πολύτιμους λίθους περιλαμβάνονται το διαμάντι, το ζαφείρι, το ρουμπίνι και το σμαράγδι, ενώ στους ημιπολύτιμους ο αμέθυστος, η ακουμαρίνα, ο σπινέλιος, ο τουρμαλίνης, το τοπάζι, το κίτρο, ο τανζανίτης, η γρανάδα, το ζιργκόν και πολλοί άλλοι.

Ένα διαμάντι είναι καθαρός άνθρακας ( χημεία: C) αλλά με τρεις εξαιρετικές ιδιότητες. Πρώτον, ένα διαμάντι έχει τη μοναδική δύναμη να αντικατοπτρίζει το φως. Δεύτερον, είναι το μόνο ορυκτό, που βασίζει την ύπαρξή του σε ένα μόνο στοιχείο, έτσι ώστε να είναι το καθαρότερο απ' όλα. Τρίτον, είναι η σκληρότερη διάφανη ύλη που γνωρίζει ο άνθρωπος. Την ονομασία του την πήρε το διαμάντι εξαιτίας της σκληρότητάς του (αδάμας = αδάμαστος).

Πρίν αγοράσετε κάποιο διαμάντι διαβάστε αυτές τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε και χρησιμοποιήστε τις σαν οδηγό για να σας βοηθήσει να μάθετε και να καταλάβετε την έννοια «των πέντε C» (Cut, Color, Clarity, Carat, Cost) όπως λέγεται στα αγγλικά ή των τεσσάρων «Κ» και ενός «Χ» στα ελληνικά. Τα διαμάντια αξιολογούνται βάση των χαρακτηριστικών τους, τα οποία είναι, η Κοπή τους, το Χρώμα τους, η Καθαρότητα ή η σαφήνεια, τα Καράτια ή το βάρος  τους και τέλος φυσικά το Κόστος. Τα διαμάντια που είναι υψηλής ποιότητας πωλούνται συχνά ως «επικυρωμένα διαμάντια». Τα επικυρωμένα διαμάντια έρχονται με ένα πιστοποιητικό που αποδεικνύει την αξία τους. Χρειάζεται κάποιος εμπειρογνώμονας διαμαντιών για να ξέρει πραγματικά πώς να κοιτάξει και να βαθμολογήσει ένα διαμάντι.

Τα διαμάντια είναι το ποιό τέλειο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε κάποιο που αγαπάτε ή και σε σας. Μετά από την ανάγνωση μέσω αυτού του οδηγού, θα μάθετε πώς να επιλέξετε το σωστό διαμάντι.

Τα πέντε σημεία για την επιλογή διαμαντιού

1.Κοπή

Η κοπή ενός διαμαντιού αναφέρεται στις αναλογίες του. Το κόψιμο ενός διαμαντιού επηρεάζει την αξία ενός διαμαντιού. Τα διαμάντια κόβονται συνήθως με 58 έδρες, ή χωρίζονται σε επίπεδες επιφάνειες. Αυτές οι έδρες τοποθετούνται σε ακριβείς γωνίες η μια στην άλλη. Αυτή η σχέση έχει ως σκοπό να μεγιστοποιήσει την ποσότητα του φωτός που διαθλάται από το διαμάντι και αυξάνει την ομορφιά του. Οι αρχικές πέτρες - διαμάντια μπορούν να κοπούν στο μέγιστο βάρος τους και αξία, αλλά χάνουν σε «λαμπρότητα και «σπινθήρισμα». Ωστόσο μπορούν να κοπούν σε μικρότερο βάρος έχοντας μεγάλες «απώλειες» σε βάρος αλλά μας δίνουν μια πολύ ποιό όμορφη πέτρα.  Τα πιο διάσημα κοψίματα όμως φαίνονται στο παρακάτω σχήμα:

1. Καλή κοπή: Το διαμάντι κόβεται στις κατάλληλες αναλογίες και το φως αντανακλάται από τη μια όψη στην άλλη και διασκορπίζει το φώς μέσω της κορυφής της πέτρας. Μέσα στα καλά κομμένα πρότυπα είναι οι ιδανικές, άριστες και πολύ καλές κατηγορίες.

2. Βαθιά κοπή: Εάν ένα διαμάντι κόβεται πάρα πολύ βαθιά, παρουσιάζει ελαφρές διαφυγές φωτός λόγω της μεγάλης γωνίας που έχουν οι κάτω έδρες του.

3. Ρηχή κοπή: Με μια ρηχή κοπή, παρουσιάζονται ελαφρές διαφυγές φωτός μέσω των κάτω εδρών του λόγο του ότι το φώς δεν προλαβαίνει να αντανακλασθεί στο εσωτερικό του.

Οι αναλογίες των πλευρών του ιδανικού κοψίματος ενός διαμαντιού, η οποία του προσδίδει την ιδανική διασπορά φωτός και λάμψης  φαίνονται στο διπλανό σχήμα. Η κοπή ενός διαμαντιού εκφράζεται ως ποσοστό ως προς την διάμετρο της «κεφαλής» του. Η διάμετρος της «κεφαλής» του διαμαντιού θεωρούμε πάντα ότι είναι 100/%. Αν υποθέσουμε ότι η διάμετρος της κεφαλής είναι 10 χιλιοστά, η πάνω επιφάνεια του είναι 5,3 χιλ. και το συνολικό βάθος του είναι 6 χιλ. Άρα  το διαμάντι έχει κεφαλή 53% και βάθος του είναι 60%.

2. Σαφήνεια - καθαρότητα

Η σαφήνεια ενός διαμαντιού αναφέρεται στο πόσο «καθαρό» είναι το διαμάντι. Τα διαμάντια έχουν τις ατέλειές τους που είναι παρούσες από την δημιουργία τους. Η κλίμακα σαφήνειας είναι ένα μέτρο προκειμένου να μετρήσουμε τις ατέλειες μίας πέτρας ή των «στιγμάτων» όπως είναι γνωστό στο εμπόριο. Η σαφήνεια βαθμολογείται χρησιμοποιώντας μια πολύ ακριβή και σύνθετη μέθοδο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το μέγεθος, τη θέση, και τη διαφάνεια στιγμάτων που έχει ή πέτρα.

FL- άψογο :Δεν παρουσιάζει κανένα στίγμα ή αμυχές οποιουδήποτε είδους, παρατηρώντας το σε μεγέθυνση Χ 10 από πεπειραμένο γεμωλόγο (αξιολογητής πολυτίμων λίθων).

IF- εσωτερικά άψογο :Δεν έχει κανέναν στίγμα όταν εξετάζεται από ένα πεπειραμένο γεμωλόγο, αλλά έχει μερικές δευτερεύουσες αμυχές.

VVS1, VVS2 – Πάρα πολύ ελαφρώς ατελής :Περιέχει μικρά στίγματα που τα ονομάζουν κρύσταλλα, σύννεφα ή φτερά ανάλογα με την μορφή τους, όταν παρατηρούνται σε μεγέθυνση Χ 10.

VS1, VS2 - πολύ ελαφρώς ατελής :Περιέχει μικρά στίγματα που τα ονομάζουν κρύσταλλα, σύννεφα ή φτερά ανάλογα με την μορφή τους, όταν παρατηρούνται σε μεγέθυνση Χ 10.

SI1, SI2 - ελαφρώς ατελής :Περιέχει στίγματα σαν κοιλότητες, έχει σύννεφα, φτερά και στίγματα κρυστάλλου που είναι αξιοπρόσεχτα από ένα πεπειραμένο γεμωλόγο.

I1, I2, I3 - ατελής : Περιέχει τους στίγματα όπως μεγάλα φτερά ή μεγάλα κρύσταλλα, τα οποία είναι προφανή κάτω από μια 10x μεγέθυνση ενίσχυση και μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη διαφάνεια και τη λαμπρότητα του.

3. Χρώμα

Το καλύτερο χρώμα για τα διαμάντια είναι το άχρωμο, γιατί αυτό λειτουργεί ως πρίσμα επιτρέποντας το φως να το διασχίσει ανενόχλητο και να μετατραπεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου.Όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι, τόσο υψηλότερη είναι η αξία του.

Η απόλυτα λεπτή και άχρωμη πέτρα αξιολογείται στην κλίμακα που κατεβαίνει από το γράμμα D μέσω κάθε γράμματος της αλφαβήτου ως το Ζ, υποδεικνύοντας ένα διαμάντι ανοικτό κίτρινο, καφετί, ή γκρίζο. Αυτό το χρώμα στις πέτρες μπορεί να προκληθεί από την παρουσία ιχνοστοιχείων, όπως το άζωτο, μέσα στην μάζα του κρυστάλλου άνθρακα.

Δεδομένου ότι το χρώμα πετρών γίνεται εντονότερο, ο βαθμός για το χρώμα κατεβαίνει την κλίμακα.. Η καλύτερη επιλογή σχετικά με το χρώμα του διαμαντιού είναι στο πλαίσιο της κλίμακας από Κ και πάνω.

4. Καράτια – Βάρος

Το βάρος ενός διαμαντιού εκφράζεται στα καράτια. Ένα καράτι διαιρείται στα 100 εκατοστά. Ένα διαμάντι που ζυγίζει ένα τέταρτο ενός καρατιού μπορεί επίσης να περιγραφεί ότι ζυγίζει 25 εκατοστά ή 0.25 καράτια. Οι τιμές των διαμαντιών εμφανίζονται με τιμές ανά καράτι. Όταν διαλέγετε το μέγεθος των καρατιών σκεφτείτε πρώτα το χρηματικό ποσό που θέλετε να διαθέσετε.

Μέγεθος σε σχέση με σπανιότητα:

Η σπανιότητα ενός διαμαντιού επηρεάζεται πολύ από το μέγεθός του. Η σπανιότητα ενός διαμαντιού 1.00 καρατιού είναι πολύ μεγαλύτερη από δύο φορές από αυτό που είναι 0.50 καράτια. Αν και ζυγίζει δύο φορές πιο πολύ, θεωρείται ότι το καράτι 1.00 είναι στατιστικά δυσκολότερο (σπανιότερο) στην εξόρυξη του από το ορυχείο από ότι αυτό που είναι 0.50 καράτια.

5. Κόστος

Ο σημαντικότερος παράγοντας αγοράς ενός διαμαντιού είναι το κόστος. Ο παράγοντας αυτός όμως προσδιορίζεται και από τον τελικό αγοραστή. Επιλέγοντας το σχέδιο ενός κοσμήματος, μπορείτε κινούμενοι προς καλύτερη ή χαμηλότερη ποιότητα πέτρας, να προσδιορίσετε μόνοι σας την τιμή του κοσμήματος που θέλετε να αγοράσετε. Για παράδειγμα ένα διαμάντι χρώματος G, βάρους 0,30 ct είναι πιο ακριβό από ένα διαμάντι χρώματος Ι, 0.38 ct. Ανάλογα, η τιμή διαφοροποιείται και όταν μεταβάλλεται και η καθαρότητα του διαμαντιού. Ένα διαμάντι VVS2 βάρους 0,20 ct, είναι πολύ πιο ακριβό από ένα διαμάντι VS2 0.30 ct. Γνωρίζοντας λοιπόν αν σας ενδιαφέρει το μέγεθος του διαμαντιού ή η ποιότητά του ή και τα δυο και έχοντας καθορίσει το ποσό που θέλετε να διαθέσετε για την συγκεκριμένη αγορά, θα μπορέσετε να αποφασίσετε ευκολότερα για το ποιο κόσμημα τελικά θα αγοράσετε.